Nytt för i år är att vi ska försöka hålla vår hemsida lite mer levande. Genom att göra minst ett nytt inlägg per månad.

Tanken är att det kommer handla om olika saker:
En intressant, spännande eller duktig hund.
En framgångsrik uppfödare.
Tävlingar inom klubben.
Domare.
M.M.

Jag vore tacksam för idéer eller synpunkter.
Du kanske vet något intressant, som du tycker det ska skrivas om till nästa månad. Tveka inte på att höra av dig.
Kontakta mig via mail: astrand@live.se

Vem är då jag som håller i detta?

Mitt namn är Mathilda Åstrand, men kalla mig gärna för Tilda. Jag bor med min familj i östra Halland. Vi har idag 2 st. jämthundar och 1 drever. Jag jobbar på en gård där vi bedriver avel på både grisar och nötkreatur.

Jakten har varit ett naturligt val för mig, då jag redan på barnsben togs med ut i skogen av min far. Till en början jagade jag lite av varje, och var i kontakt med lite olika hundar.

Så vägen till vilken jakthund man skulle ha och verkligen satsa på, var till en början inte spikrak. Men en dag stod det klart att en älghund skulle flytta in. Och därav är jag, där jag är idag. Intresset för älghund och älgjakt blev allt större tack vare denne hund.

I den stunden hade jag ingen koll på vad jaktprov innebar för en älghund. Men efter några starter på jaktprov, och han blev färdig champion, så blev intresset väckt, kanske ska man bli domare? Och så blev det. Detta är nu tredje säsongen för mig som domare. OJ, vad kul det är. Alla nya människor man lärt känna, alla trevliga och intressanta stunder i skogen, som man blivit ”bjuden” på. Att få en helt annan inblick på alla älghundar! Man har mycket kvar att lära än har jag förstått. Blir man någonsin fullfjädrad?

Men en sak har jag lärt mig, att inget prov är ett annat helt likt. Och inget följer regelboken punkt efter punkt. Ibland står man och bläddrar i regelboken och inser att detta står ju faktiskt inte här. Det är just det som gör det till en utmaning, och man växer i sin roll, då trivs jag!
Det roligaste med att vara domare är att man ”lär känna” alla raserna inom älghundarna, att det faktiskt skiljer en hel del. Man har helt enkelt lättare för att hitta det som passar just en själv.