Vi är nu i full gång med säsongens jaktprov och även i år är det många som vill gå prov, vilket vi tycker är positivt! Har du en fungerande och lovande hund så anmäl direkt för att komma med i rullarna och för att kunna genomföra det så snart som möjligt istället för att vänta in i det sista,  många vill gå prov och risken blir större att bli utan domare ju längre in på säsongen vi kommer! Vi kommer att försöka hålla första kollegiet i samtliga provområden veckan efter älgjakspremiären (v43)

Vi har hittills i år hunnit med att genomföra vårt Klubbmästerskap och i år föll det på Sydsvenskas lott att tillsammans med Svenska Jämthundklubben att arrangera deras mästerskap vilket är två tävlingar, Ungdomsmästerskapet och deras Klubbmästerskap. Bägge dessa tävlingar genomförde vi på marker runt Tingsryd (södra Kronoberg)

Vi vill rikta ett STORT TACK vill alla vägvisare och markägare som upplåter marker till dessa tävlingar!! Även ett STORT TACK till klubbens domare och övriga funktionärer som ställer upp!! Utan er eldsjälar så går det inte genomföra sådana här arrangemang!!

Sydsvenskas Klubbmästerskapet genomfördes 22/8 och segrare och klubbens represertant till SM blev Tobias Fabiansson (Tingsryd) med jämthundstiken Storviltsjägarns Cissi 80,5p! Tyvärr räckte det inte hela vägen under SM, men de placerade sig på en 8:e plats på 44p.

Jämthundklubbens mästerskap genomfördes 27-28/9

Segrare på Ungdomsmästerskapet blev Johan Persson med sin hane Renkirannan Zorro 70.5p som även segrade ifjol!

Segrare på Klubbmästerskapet blev Torbjörn Hidendahl med sin hane Tjurskallens Sarek 87.5p!

Vi tackar Jämthundklubbens funktionärer för ett mycket bra samarbete och engagemang!!

Fullständiga resultatslistor finns på respektives klubbs hemsida.

Vi kommer även genomföra vårt Unghundsmästerskap 27/11 på Boxholmsskogars marker! Efter första kollegiet kommer de 10 tävlande hundarna presenteras på vår hemsida! Mer info om UM finner ni på hemsidan eller kontakta Daniel Eliasson som är ansvarig för UM!

 

Vi vill härmed utlysa en uppmaning till nästkommande års Klubbmästerskap, vi från jaktprovskommitén vill gärna se att det arrangeras i de norra delarna av klubbens område då vi haft det i södra i 2år! Känner du/ni att detta vore intressant så tag kontakt med oss i jpk så hjälps vi åt att arrangera detta!

 

Hur ser läget ut annars i klubben?

Ja det verka blåsa åt olika håll!

Det är många som ringer/mailar med funderingar om hur allt ligger till?! Ja vi kan inte svara på allt men på något vis vill vi ändå nå ut till er medlemmar. För det första så är varken vi i kommitérna eller styrelsen anställda av SSÄK utan vi har liksom många andra heltids jobb, familjer osv som tar sin tid,  så vårt arbete inom klubben är helt och hållet ideellt men vi har ett stort och brinnande intresse för älghundar och att få bättre hundar med framtiden via avlen!

Just nu pågår förhandlingar om ett eventuellet Nordiskt samarbete med gemensamma jaktprovsregler med Norge och Finland, vilket SÄK:s jaktprovskommité driver. Detta har ju pågått under flera år nu, och det sker remissundersökningar och även varje lokal/rasklubb har fått lämna in nya regelförslag efter varje klubbs önskemål.

Det senaste som skett i frågan var att Säk, efter att de sammanställt klubbarnas förslag på nya provregler skickade ut en förfrågan till klubbarna om de skulle fortsatta arbetet om ett framtida samarbete, här ville de bara få ett JA eller NEJ.

Vi från Sydsvenskas jaktprovskommité var eniga om ett NEJ pga vi tycker att det inte kommer att ge oss bättre hundar, dels så var SÄKS sammanställning ej komplett, bla så saknades helt och hållet bestämmelserna för jaktprov och sen var de moment som vi värdera högt inte var så högt prioriterade vid sammanställningen, utan vi fick som svar efter kontakt med SÄK:jpk att vi hoppas att det kommer med vid förhandlingen! Vi kan inte rösta med om att ”vi hoppas det kommer med”, utan vi vill ha ett svart på vitt vad vi röstar för.  Vi måste här ha med i funderingarna hur provverksamheten ser ut i tex Finland där det är mer en tävlingverksamhet än ett  avelsverkyg.. Och en sådan verksamhet ser vi inte som möjligt att kunna ha i Sverige då det redan råder stor domarbrist för att kunna genoföra enskilda prov.

Så Sydsvenskas jaktprovskommités röst blev NEJ! Och detta lades fram till SSÄK:s styrelse, och efter röstning inom styrelsen så blev SSÄK:s röst ett JA till fortsatt arbete för Nordiskt samarbete.

Där står vi idag, och vi hoppas att SÄK snart kommer presentera de övriga klubbarnas röster!

Har ni åsikter eller funderingar så tveka inte att kontakta oss, vi ska försöka svara så gott vi kan!!

Till sist vill vi önska er alla framgång på jakter och prov under hösten!!

 

Skit jakt på er!!

// Jaktprovskommitén

Tommy Sjöqvist    Johnas Johnsson    Anders Häggblad

0702106400        0730263004           0709817231